top of page

Cal entrenar també els descansos i les recuperacions


El calendari està tan atapeït que és fàcil empatxar-nos DE curses i si fem això voldrem fer molts quilòmetres per tal d’estar ben forts per totes aquestes curses.

Aquesta era la meva reflexió fa unes temporades i, sospito, que és la de molta gent. Hi ha tantes coses boniques a fer, tants llocs on anar a entrenar, a descobrir, a córrer... que costa posar el fre.

Temporada rere temporada, i ja en començo a sumar més de 12, he anat entenent que no per córrer més arribaré més lluny, que cal organitzar els entrenaments i les curses amb molt de cap i que el descans, les recuperacions i el treball de prevenció de lesions són tres pilars tan importants com els propis entrenaments.

Avui em centraré en les recuperacions i descansos tant en períodes d’entrenament com després d’un esforç important com pot ser una cursa.

Hem d’entendre que el descans forma part de l’entrenament. Explicat de forma molt simple, quan entrenem estem creant un desgast al cos que no és fins que li deixem descans que aquest reacciona i ens provoca una millora en el nostre estat físic. Si només entrenem, sense donar-li ni una mica de treva, l’única cosa que aconseguirem és sumar fatiga, que anirà passant per diferents nivells fins a arribar, posant-nos una mica extremistes, al sobreentrenament i lesions.

Existeixen diferents formes d’entrenament, cada entrenador té la seva manera de planificar. Hi ha qui treballa amb càrregues més grans en quant a quantitat i d’altres treballen més la qualitat, però no n’hi ha cap que no batalli amb els seus atletes perquè aquests entenguin que han de descansar per tal de poder millorar. Us invito a provar-ho en algun període i veureu que el resultat és immillorable: la combinació de bons entrenaments amb els descansos oportuns no té rival!

Pel que fa a les curses, cal fer-ne dues distincions. Les proves que no arriben a marató, és a dir totes les mitges maratons, les de 30 quilòmetres o fins i tot aquelles que van entren 15 i 20 quilòmetres. I les proves superiors a marató.

Si ens centrem un moment amb les primeres, estem passant un moment esportiu en què sembla que tot allò inferior a 45 quilòmetres no és res. Mare meva, quina barbaritat! En asfalt, els bons maratonians fan 2 maratons durant l’any i només una de les dues pot ser a tope, si que trobarem algun crack que en faci potser tres, però no és el més normal.

El desgast d’una cursa sempre serà superior al d’un entrenament perquè hi entren en joc, encara que no ens ho pugui semblar, aspectes mentals i emocionals que fan tenir el cos molt més alerta i, evidentment, sempre cargolem més físicament quan portem un dorsal penjat. Aquests ritmes són molt exigents pel cos i cal donar-los el descans merescut per tal de poder mantenir la frescor i anar millorant al llarg de la temporada. Tot i que cada corredor és diferent i dependrà del nivell físic de cadascú, per posar un exemple molt genèric d’una persona amb un bon nivell, després d’una mitja marató valdria la pena deixar com a mínim 48-72 hores abans de tornar a exigir-li. Es poden fer rodatges suaus per tal que circuli la sang i es netegin tots els residus musculars que hem generat durant la prova.

I, si parlem de curses de més de marató, aquí si que acostumem a sentir coses que fan posar les mans al cap. Hem de seguir tenint en compte el nivell de preparació de cada esportista, com més entrenat menys recuperació es necessita perquè assimilem més les càrregues, però val la pena plantejar-se com a molt 4 proves de més de 42 quilòmetres durant tot l’any. El desgast muscular, fisiològic, articular i psicològic que suposen aquestes curses és enorme i no parlem d’aquelles competicions que et fan estar una nit amb vetlla, el trastorn és enorme.

En acabar, val la pena deixar passar 24 hores abans d’avaluar quines han estat les “conseqüències” de la cursa, veure si ens surt algun dolor nou, notar el cansament real, etc. A partir d’aquí, cal reomplir molt bé els dipòsits tant a nivell nutricional com hídric i deixar hores al cos perquè es reequilibri. Sortir a rodar amb bici molt suau o nedar els 3-4 dies propers seria una bona opció.

Així que resumint, cal tenir molt clara una premissa: descansar és una part essencial de l’entrenament, sense el descans no millorarem!

#esrunning #entrenament #descans #prevenciólesions #recuperació #curses

Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
No hay tags aún.
Síguenos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page