T'has plantejat mai com dirigeixes els teus esportistes? O com ells volen ser dirigits?
És ben cert que el món esportiu d’alt rendiment és un dels ambients més competitius i exigents que existeixen. Durant les darreres dècades, el treball en el camp esportiu ha evolucionat de forma important cap a un treball des d’un enfoc més científic. Les evolucions en el camp esportiu s’han produït en multitud d’aspectes.
Els coneixements en biomecànica, física i l’augment de la utilització de la tecnologia disponible han suposat una millora tècnica i tàctica en tots els esports.
Les evolucions sobre l’entrenament esportiu, la gestió de càrregues i descansos, la utilització de la fisioteràpia, l’osteopatia, la fisiologia i la dietètica, entre altres, han comportat millores clau en l’estat físic dels esportistes per augmentar i mantenir el seu rendiment esportiu.
Així doncs, en un món on els avenços han estat tant grans, els millors tècnics busquen disposar dels millors recursos disponibles que els permetin aconseguir avantatges competitius.
De la mateixa manera que cuiden tots els aspectes anteriorment mencionats al detall, saben que el factor humà de gestió dels esportistes, com a persones que són, és també un aspecte clau. Molts d’ells creuen que és un factor decisiu, ja que l’estat mental de l’esportista pot marcar en gran mesura la diferència en una competició o en l’aprofitament d’una sessió d’entrenament.
Tot i això, la gestió de la intel·ligència emocional de tècnics i esportistes és encara un dels camps menys coneguts i utilitzats en el món esportiu.
Són aquests tècnics d’èxit, els que saben que la seva conducta influeix directament sobre l’estat mental de l’esportista i que la seva feina en aquest camp és crucial per gestionar-ne l’ànim, la motivació i les emocions d’aquest.
Per tal de ser efectiu en aquest camp, un entrenador d’èxit valora i treballa la capacitat de comunicació tant entre ell i els esportistes com entre els esportistes. Aquesta capacitat de comunicació permetrà augmentar la cohesió i confiança de l’equip i enfrontar-se de forma efectiva a possibles conflictes que puguin sorgir durant la temporada.
Per tal d’augmentar les capacitats comunicatives i, en el fons, millorar les relacions interpersonals entre tècnic i esportistes seran necessaris els següents punts:
Un autoconeixement del tècnic. És necessari que el tècnic conegui com el seu comportament i personalitat influeixen sobre l’esportista i sobre l’equip.
Desenvolupar una comunicació efectiva, coneixent com són els esportistes i com tractar-los de la manera que permeti treballar el seu estat mental i emocional, augmentant així el seu rendiment.
Conèixer les pautes de comportament dels esportistes, per tal de poder predir el seu comportament en futures situacions com entrenaments i competicions.
Conèixer què aporta cada esportista a l’estat emocional de l’equip. D’aquesta manera gestionar les seves aportacions a l’equip per tal d’aconseguir-ne l’estat mental òptim en cada moment.
Per tal de treballar tots aquests punts, una de les eines més potents és la metodologia DISC, desenvolupada fa anys als Estats Units. Actualment aquesta metodologia s’utilitza amb bons resultats en l’àmbit esportiu de rendiment.
Descarrega't el full d'informació de les properes sessions aquí.
Marc Pujol

#MetodologiaDisc #Entrenadors #esportistes #intelligènciaemocional #coneixement #comunicacióefectiva